Juriul ediției 2023

Daniela Vlădescu

Președintele juriului

Soprana Daniela Vlădescu a fost solistă a Teatrului Muzical din Braşov, a Operei Române din Bucureşti, a Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” din Bucureşti, în prezent fiind solistă și manager al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” Constanța. Cu un bogat repertoriu artistic, Daniela Vlădescu a susținut numeroase turnee artistice în aproape toată țară și în străinătate: Bulgaria, Rusia, Italia, China, Turcia, Germania, Israel, Canada, Japonia, Republica Moldova, Olanda, Ucraina, Ungaria, Egipt, Coreea de Sud.

A fost distinsă cu nenumărate premii dintre care amintim Premiul Internațional al Operetei oferit de Asociația Internationala a Operetei Friuli Venezia Giulia, Diplomă de excelență acordată de Ministerul Educației Naționale și titlul „ARS GRATIA ARTIS”, acordat de Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași. Festivalul național Crizantema de Aur i-a acordat Diploma jubiliară pentru promovarea excepțională a genului de Romanță ca parte din patrimoniul imaterial românesc.

Photograph of Daniela Vladescu
Photograph of Cristina Popescu-Stănești

Cristina Popescu-Stănești

Pianista Cristina Popescu-Stăneşti a absolvit Conservatorul din București și a urmat cursuri de perfecţionare în Germania, la Staatliche Hochschule für Musik, Trossingen. În ambele centre universitare a studiat cu pianistul și profesorul Gabriel Amiraș. Activitatea sa artistică cuprinde recitaluri solistice şi camerale – pe scene din România, Anglia, Grecia, Spania, Germania, SUA, Italia – înregistrări şi numeroase participări la masterclass-uri.

A fost pianist acompaniator în cadrul Festivalurilor Internaționale Sergiu Celibidache și KSB Academica și pianist oficial la Concursurile Internaționale Jeunesse Musicale, Bayreuth International Competition, Gheorghe Dima – Cluj Napoca și la Concursul Internațional George Enescu (secțiunea vioară). În 2018 a susținut cursuri de măiestrie pentru studenții pianiști, specializarea acompaniament, la Conservatorul din Trieste, Italia. În prezent este conferențiar universitar doctor și decanul Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Andreea Bratu

Pianista Andreea Bratu este licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Sandu Sandrin. Între anii 2002 –2004 urmează specializarea bienală postuniversitară la Conservatorul “Giuseppe Verdi” din Milano, și s-a perfecționat în cursuri de măiestrie cu Paul Badura-Skoda, Helmuth Deutsch și Roberto Szidon. A concertat în Statele Unite la Carnegie Hall – Weill Hall, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu și în cadrul a diverse stagiuni naționale și internaționale din România, Belgia, Elveția, Franța și Italia. Este laureată la Festivalurile Giovanile Trentina- Alto Adige Italia, MozartWoche -AMI Italia și GK Festival- New York.

A obținut titlul de Doctor în Muzică cu Magna cum Laudae la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în prezent este lector doctor universitar al Facultății de Arte din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța și autoarea a numeroase publicații teoretice, crestomaţii şi traduceri adnotate critic. În ultimii ani introduce în repertoriul de concert pentru prima dată în Romania, piese instrumentale pentru pian de Charles Valentin Alkan, Alexander Glazunov și Francis Poulenc.

Photograph of Andreea Bratu
Photograph of Csíky Boldizsár

Csíky Boldizsár

Csíky Boldizsár a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj unde a studiat pian cu profesoarele Ileana Prada şi Dana Borşan și compoziție cu Hans Peter Türk. A câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică, iar în 1994 a primit premiul „Cella Delavrancea” acordat de maestrul Dan Grigore. A urmat cursuri postuniversitare cu Maestrul Jenő Jandó la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, cursurile de măiestrie la Lübeck cu profesorul Lev Naumov, și cursul de vară de la Fontainebleau cu Gabi Cassadesus şi Philippe Entremont. Este solist permanent al Münchener Musikseminar, a susţinut peste 800 de recitaluri și concerte cu toate orchestrele simfonice din România şi a realizat mai multe înregistrări: CD, la Radio şi TV.

A fost invitat în repetate rânduri ca membru al juriului concursurilor internaţionale de pian, susţinând de asemenea cursuri de măiestrie în ţară şi în străinătate. Este profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, iar în 2006 obține titlul de Doctor în muzică cu lucrarea „Stileme ale creţiei pianistice la A. Skriabin – de la postromantic la modern”.

Florian Mitrea

Descris de Martha Argerich ca fiind ‘un pianist extraordinar’, Florian Mitrea este dublu-laureat la Concursurile Internaționale de Pian de la Glasgow, Hamamatsu și München-ARD, și câștigătorul Concursului de Pian al Royal Overseas League. Lista de distincții continuă cu premii la Concursurile Internaționale de la Harbin în China, Manchester și Verona. În 2018 a câștigat Festivalul-Concurs Internațional de Pian de la New York, premiu în virtutea căruia i-a fost acordat debutul la Carnegie Hall. A concertat în săli ca Usher Hall-Edinburgh, Royal Concert Hall-Glasgow, Bridgewater Hall-Manchester, Queen Elisabeth Hall și Saint-Martin-in-the-Fields din Londra, Centrul Bozar din Bruxelles, Studiourile radiodifuziunii bavareze din München si Schwetzingen Festspiele din Germania, Bunka Kaikan Hall și Sonic Concert Hall din Tokyo, și Centrul de Arte Seoul.

A fost artist invitat la Festivalurile de la Lucerna, Edinburgh și București-George Enescu, și a colaborat ca solist cu orchestrele Philharmonia din Londra, Collegium Musicum din Basel, Orchestra Regală a Scoției, Filarmonica George Enescu din București și Moldova din Iași, și Orchestrele de Cameră și Națională Radio. Florian a înregistrat pentru prestigioase societăți de radiodifuziune, printre care BBC, Südwest Rundfunk, Bayerischer Rundfunk, Radio France Musique, Radio Télévision Suisse și Radio România Muzical. Florian a absolvit cu cele mai înalte distincții Academia Regală de Muzică de la Londra la clasa profesoarei Diana Ketler, și este în prezent profesor în cadrul aceleiași instituții. S-a perfecționat la Academia pianistică de la Imola cu maestrul Boris Petrushansky.

Photograph of Florian MItrea
Photograph of Ioan Caruțiu

Ioan Caruțiu

Ioan Caruțiu este profesor de pian la Colegiul National de Arte „Regina Maria” din Constanța din anul 2016. Este absolvent al Universității Național de Muzică din București, la clasa profesorilor Dana Borșan și Toma Popovici, și a studiat cu multiple personalități ale vieții muzicale românești precum pianistele Viorica Rădoi, Verona Maier, Cristina Popescu-Stănești și Lavinia Coman. In Italia la Aosta a urmat seminarul european „Comporre per coro oggi” pentru tinerii compozitori organizat la Institutul Muzical de Cultura- de Asociatia regionala corala a Regiunii autonome Valle d’Aosta (ARCOVA).

A susținut numeroase concerte și recitaluri în România, la Universitatea „Ovidius”, Muzeul de Artă și Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I din Constanța, Casa Memorială „Nottara” și Sala George Enescu a UNMB din București, la Palatul Culturii din Târgu Mureș și la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea. În Germania a concertat la Lenggries „Junge Talente aus Rumanien”, concert organizat de Musikfreude Lenggries, la Creaktivum im Brauneck, la Murnau, la München „The best of Romania”, concert organizat sub egida Podiumul Internaţional al Tinerilor Solişti de Münchener Musikseminar în colaborare cu Consulatul General al Italiei şi cu Kulturabteilung Instituto di Cultura la Gasteig Kleiner Konzertsaal. In Franta a sustinut recitaluri de pian la Primaria si Capela Saint Hamon din Plescop, Brest (Bretagnia), iar in Italia la Venetia, la  Institutul de Cultura si Cercetare Umanistica,”Palazzo Correr”, Comerio, in Sala de concert a Musikseminar si Aosta, la Sala de concert a Institutului muzical din Aosta.

Petruț Constantinescu

Licențiat în arte la Universitatea Națională de Muzică din București, Petruț Constantinescu este laureat al mai multor concursuri și festivaluri unde, de-a lungul timpului a evoluat atât în calitate de pianist, cât și de acompaniator. După absolvirea studiilor universitare, debutează în Corul Academic Euphonia al Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, formație alături de care participă la mai multe turnee în România și peste hotare, acompaniind în câteva ocazii atât corul cât și orchestra în cele mai mari creații vocal-simfonice.

A fost secretar muzical al filarmonicii vâlcene între 2001 și 2011. În anul 2018 obține calificativul maxim la concursul pentru postul de manager al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, rezultatele directoratului său fiind notabile atât în România cât și peste hotare, stabilind în ultimii ani importante legături și relații culturale. Este membru fondator al Asociației Managerilor de Filarmonici, asociație înființată în anul 2021 cu realizări semnificative pentru instituțiile muzicale din România, dar și membru de peste 15 ani al Clubului Rotary din Râmnicu Vâlcea, organizație alături de care se implică în proiecte educaționale, sociale și culturale.

Photograph of Petruț Constantinescu